perjantai 1. marraskuuta 2013

What colour is your milk?

Minkä väristä on maitosi? Eli mitä suomalainen oppii kotimaastaan ja suomalaisesta yhteiskunnasta selittäessään paikallisia arkipäivän itsestäänselvyyksiä Suomeen muuttaneelle. 


Ensimmästä kertaa suomalaisen järven rannalla.


Muutin joitakin vuosia sitten työn perässä Cambridgeen ja suuntasin ensimmäistä kertaa ruokaostoksille uuden kodin lähellä olleeseen Tescon markettiin. Etsin maitoa ja nappasin ostoskoriini tutunoloisen sinietikettisen pakkauksen, tosin suomalaiselle vieraan muovisen kanisterin. Mutta häh, sinisessä pakkauksessa olikin 3,6% rasvaista täysmaitoa. Punainen osoittautui rasvattomaksi ja vihreä siitä väliltä lähinnä suomalaista kevytmaitoa vastaavaksi. Samanlaiseen kohtaamiseen päädyin israelilaisessa ruokakaupassa jokunen vuosi myöhemmin: punainen maito oli siellä yksiprosenttista ja keltaiseen on lisätty rautaa, lilaan D-vitamiinia ja kalsiumia, ja niin edelleen.

Niin. Valkoista maitoa ne lehmät kaiketi tuottavat ympäri maailmaa, mutta kuka keksii pakkausten värikoodit. Eikö kaikenmaailman EU- ja muiden standardien maailmassa maitokoodit olekaan yhtenäisiä? Mitä kaikkea muuta uutta ja omituista sitä kohtaakaan uudessa kotimaassa? Kuinka paljon energiaa ja aikaa kuluu niitä monimutkaisempia eroavaisuuksia ihmetellessä? Vaikka puhuisikin paikallista kieltä, niin uuteen maahan muuttaessa ei mitään voi ottaa itsestään selvyytenä. Ei edes maitoa! 

Aloin pohtia, mitä kaikkea Suomi tarjoaa tai ei tarjoa sinne saapuvalle, tulipa hän sitten läheltä tai kaukaa? Ja ennen kaikkea, mitä kaikkea suomalainen puolisonsa maahan tuonut joutuu (pääsee!) pohtimaan ja tutkimaan opettaessaan uutta tulokasta maan tavoille?

Kirjoitan tätä blogia sellaisen onnellisen suomalaisen näkökulmasta, joka on löytänyt elämäänsä väriä toisesta kulttuurista ja joka näin pääsee toimimaan maahantuomansa rakkaan ei vain kumppanina vaan myös tämän henkilökohtaisena maahanmuuttoneuvontayksikkönä ja kieli- ja kulttuurintuntemustoimistona. Toisinaan tämä rooli on työläs, mutta useimmiten se tarjoaa hupaisia tilanteita ja avaa suomalaiselle informantille osallistuvan havainnoijan arkipäivän oivalluksia oman kulttuurin hullunkurisuuksista ja itsestäänselvyyksistä. Kuka onkaan se erilainen ”toinen”?

Kirjoittamisiin!


P.S.Muita teemoja, joista tässä blogissa tullaan kirjoittamaan tai ainakin sivutaan:
Arkipäivä, antropologia, maahanmuutto, monikulttuurisuus, Suomi, suomalainen kulttuuri, suomen kieli, ruoka, byrokratia, koti, kotiutuminen, kaupunki, lastenkasvatus, perhearvot, vuodenajat, talvipukeutuminen