keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Luontoihmisiä



Hämäläistä metsikköä.
"Suomalaiset ovat luontoihmisiä, jotka arvostavat avaruutta ja ulkoilmaelämää”. Näin voi lukea monestakin Suomi-oppaasta. Luontoa onkin kaikkialla ja Helsingissäkin saattaa bongata vaikka yksittäisiä leskenlehtiä kevätauringossa Museokadulla! Olemme onnekkaita, sillä täällä riittää vehreää metsää ja järviä ja soita ja vaaroja, ja puhdasta raikasta ilmaa hengitettäväksi. Ulkoilmaelämään opitaan jo vauvaiässä ja ulkoilu on suorastaan pakkomielteistä. Terveenväriset, pakkasenpuremat omppuposket ne lapsosesta suloisen tekevät. Ja kyllähän ne marjat ja sienet käydään poimimassa itse, kuinkas muuten. Eikä ole huonoa säätä, on vain huonoja vaatteita. 

Tällainen hapen perässä juokseminen ei ole niin itsestään selvää maailman joka kolkassa. Monille muille toive lyijyttömän ja pölyttömän ilman hengittämisestä ei ole edes realistista ja luontokokemukset jäävät puistonpenkillä syödyn jäätelön ja pulujen ruokkimisen varaan. Virallisen FAO:n määritelmän mukaan metsä on korkeapuustoista aluetta, jonka pinta-ala on vähintään 5,000 neliömetriä. Helsingin keskuspuisto on 10,000,000 neliömetriä ja sitä kutsutaan silti puistoksi!

Mieheni ensikosketus suomalaiseen aitoon luontoon oli avartava hetki meille molemmille. Siihen oli tosin valmistauduttava henkisesti. Olimme seurustelleet jo jonkin aikaa ja hän tuli mukanani ensivierailulle Suomeen. Meidän oli tarkoitus viettää pari päivää kesämökillämme Etelä-Hämeessä. Matkalla autossa hän yhtäkkiä kysyi, josko talossa oli oma haulikko. Mitä? Miksi ihmeessä? Hänen mielestään ei voi koskaan tietää, mikä lie punaniska tulee keskellä yötä kännipäissään häiriköimään ja teurastamaan viattomia lomailevia kaupunkilaisia ja turisteja. Eikä mökillä uskaltaisi nukkuakaan, kun karhut ja sudet ja ties mitkä bigfootit ilmestyvät punamultaisen mökin ikkunaruudun taa ulvomaan. Tällainen mielikuva oli hänelle kehittynyt pohjoisen metsistä ilmeisesti Blair Witch Projectia ja muita kauhuleffoja katsellessa. Olin huvittuneen ja häkeltyneen hämmästynyt. Olemmeko me suomalaiset todella rohkeita retkeilijöitä vai hulluja erakoita havuneuloja varpaiden välissä, kun en ollut edes lapsena (mieli-)kuvitellut saunatonttua oudompaa kurkistelijaa mökkimme pihamaalle? 
 
1900-luvun alussa rakennettu punamultamökkimme piiloutuneena kirsikkapuun taakse.
Pelon todellisuus vaihtelee eri maissa. Miehelleni luonto näyttäytyy pelottavana, sillä se ei ole hänelle tuttua. Toisaalta taas hänen kokemuksensa ovat meistä karmaisevia. Hän nimittäin syntyi sodan keskelle Lähi-idässä. Hänen kotipaikkansa on Gazasta ammuttavien rakettien kantaman päässä ja hän on lapsena istunut kaasunaamari kasvoillaan Saddam Husseinin ohjusiskuja paossa. Hän myös suoritti asepalveluksensa keskellä toista intifadaa itsemurhapommittajien räjäyttäessä busseja, yökerhoja ja kahviloita. 

Israelissa on toki luontoa, mutta ei kunnon aarniometsiä, jonne voi mennä patikoimaan ja rauhoittumaan, järvenrannoista puhumattakaan. Kivikkoista erämaata kyllä riittää, puitakin, jopa lahjoitusvaroin istutettu Suomi-metsä, mutta suomalaiselle tyypillistä hiljaisuuden luontoelämystä saa etsiä. Aina jossakin on ryhmä (usein häliseviä) ihmisiä piknikillä matkagrillit tiristen ja maanteiden hurina taustalla kivistämässä seesteisyyttä etsivää mieltä.  
 
Ensimmäiset itsepoimitut mustikat.
Meidän mökkireissumme oli lopulta hyvin antoisa. Onnistuin houkuttelemaan mieheni mukaan marjametsään ja samalla poimimme hupparin taskut täyteen kantarelleja. Aika hieno saalis ensikertalaiselta. Vasta kun oltiin jo takaisin mökin pihassa, paljastin lukeneeni uutisen kylällämme tehdyistä karhuhavainnoista ja onhan siellä ilveksiäkin, mutta ne nyt ovat vain kissoja. Kuka kissaa pelkäisi?

Jään odottamaan, milloin pääsemme Lappiin lomailemaan. Sinne uusia luontokokemuksia etsivä mieheni kovasti haluaisi.