torstai 28. marraskuuta 2013

Käytöstapoja ratikassa





Meille suomalaisille on hupaisan tärkeää tietää, mitä muut ajattelevat meistä. Se että meidät noteerataan, todistaa sen että me olemme olemassa. Jos huomiot ovat myönteisiä ja rakentavia, niin nousemme vieläkin korkeammalle tietoisuuden tasolle. Tällainen omanarvon pohtiminen taitaa kyllä olla melko tyypillinen piirre kaikille pienille kansoille, ei ainoastaan suomalaisille. Ja toisaalta 2010-luvun suomalaiset ovat jo hyvinkin maailmankansalaisia ja Suomi on monin tavoin varteenotettava kumppani hiukkaskiihdyttimen kehittämisestä suurvaltatason rauhanneuvotteluihin, joten ei sen niin väliä mitä mieltä kukin vierailija meistä on.

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa on pyörinyt suomenruotsalainen video, jossa lavastetuin esimerkein opetetaan turisteille kuinka helsinkiläisessä raitiovaunussa tulee toimia, jottei käyttäydy täysin vastoin normisuomalaista tympeyttä. Yleensä naureskelen herkästi suomalaisia ominaisuuksia piikitteleville vitseille, mutta tällä kertaa en nähnyt mitään huvittavaa mielestäni huonosti tehdyssä naiivissa videossa. Saanen sanoa, että siinä kerrataan tyypillistä ruotsinmaalaista näkökulmaa suomalaisista. Jussipaita ja känninen puukkojunkkari vain puuttuivat stereotypioita muka kuvaavista otoksista, hrm. Romanschatzmaiset terävänkekseliäät huomiot puuttuivat täysin tästä kyhäelmästä.

Raitiovaunua odottamassa Kansallismuseon kohdalla.



Pidin kriittiset mölyt kuitenkin mahassani ja mietin, olenko tullut turhan herkkähipiäiseksi. Ehkä videon kuvatut tilanteet ovat sittenkin todellisuudesta ja enemmistö suomalaisista on tylyjä erakkoja. Mutta siinä vaiheessa, kun aloin saada videoon liittyviä viestejä israelilaiselta kälyltäni ja jopa anopiltani (Etäisyydet Facebookissa ja some-maailmassa ovat vain klikkauksen pituisia ja matkat taittuvat kirjaimellisesti valonnopeudella, joten video saavutti heidät alta aikayksikön.), havahduin siihen kuinka vahingollista typerien vitsien sinkoaminen ympäri maailmaa voi olla. Älähdin. Murahdin. Noin huonolaatuisen ja tympeän imagon levittäminen on pysäytettävä heti! Meistä suomalaisista ei saa tehdä pilkkaa pölkkypäinä! En kuitenkaan ryhtynyt taistoon, olenhan paljasjalkalaisena helsinkiläisenä jäävi ja minuthan voitaisiin vielä leimata tylsäksi tosikoksi.


Illalla nukkumaan mennessä mieheni totesi puolustaneensa aiemmin päivällä suomalaisia. Hetken mietin, että oliko hän kenties suojellut uhkaavassa tilanteessa olleita lapsia jossakin kadulla vai kenties suomen tunnilla väitellyt positiivisista Suomi-kokemuksistaan. Kyse ei ollut kummastakaan, vaan hän oli nähnyt tuon suomenruotsalaisen videon ja ärsyyntynyt suomalaisille nauramisesta ja lähettänyt siskolleen ja äidilleen yksityiskohtaisen selvityksen ja informatiivisin vasta-argumentein suolletun sähköpostin. Hänestä ei ollut lainkaan hauskaa väittää, että suomalaiset eivät muka auttaisi eksynyttä turistia tai antaisi istumapaikkaa tilan niin salliessa. Hänen kokemuksensa kertovat päinvastaista. Ja hulluhan se on, joka yrittää läpsäyttää ventovieraan kämmentä tervehdykseksi. Sitä paitsi New Yorkissa, Berliinissä ja Lontoossa ihmiset osaavat olla aivan yhtä kivikasvoisia ja suorastaan vielä suuremmassa määrin tympiintyneen oloisia tuijottaen sanomalehteään tai ikkunasta heijastuvaa omaa kuvaansa havainnoimatta ketään tai mitään ympärillään. 


Onko mieheni tarkkasilmäinen kulttuurintuntija vai onko hänestä kehittynyt kahdessa vuodessa suomalainen itseironiaan taipumaton tosikko? Ehkä hän kuitenkin on innostuneen iloinen uussuomalainen, joka näkee asioiden valoisan puolen ja sulautuu täkäläiseen elämäntyyliin. Huomenna appivanhempani saapuvat luoksemme vierailulle pitkän tauon jälkeen. Lähetänpä heidät kiertoajelulle helsinkiläiseen raitiovaunuun testaamaan, mistä puusta käytöstavat on täällä tehty.